“Turisti eine” rändab Lääne-Euroopa kõrgeimasse tippu – Mont Blanc 2002 (EP)

eplonline_black2(09.07.2002)
Turisti eine” rändab Lääne-Euroopa kõrgeimasse tippu

Piret Tali

Reede õhtul startis Nukuteatrist ekspeditsioon Itaalia Alpidesse, et vallutada Lääne-Euroopa kõrgeim, ligi viie kilomeetri kõrgusel asuv Mont Blanc. Näitleja Tarmo Männard viib mäele kaasa konservi “Turisti eine” ja nukuteatri piletid.

“Kunagi pidime perega minema paadimatkale ja ostsime “Turisti eine,” näitas Männard reedel heldinult roostes konservitoosi. “Olin kuue aastane. Matkale me ei jõudnudki, aga konserv seisis ikka külmikus. Siis ma viisin ta kaasa klassiekskursioonile Suurele Munamäele ning teistelegi mägedele.”

Männard on käinud Elbruse tipus kaks korda (5642 ja 5621 meetri kõrgusel) ning ööbinud Elbruse sadulas 5300 meetri kõrgusel. Koos temaga lähevad seekord Mont Blanci vallutama Anu Audse, Vilja Heinmets, Kaido Pähn ja Üllar Rosenfeldt.

Natura parendo vincitur. Tubli matkaseltskond sõidab läbi Balti riikide, Poola, Saksa ja
Šveitsi Itaaliasse, umbes 1380 meetri kõrgusele Mont Blanci jalamile. Edasi on neil plaanis tõusta Torino hütini, et umbes 3000 meetri kõrgusele rajada baaslaager. Sealt tehakse aklimatiseerumise tõuse Tour Rondele, mis on ligi nelja kilomeetri kõrgusel. “Siis tõuseme üle nelja tuhande meetri kurule ja rajame sinna viimase laagri, kus ööbime. Järgmisel päeval üritame vallutada ligi viie kilomeetri kõrgusel asuvat tippu,” sõnas Männard.

Mont Blanc on alpinistidele tuntud ettearvamatute ja kiiresti muutuvate raskete ilmastikuolude poolest, mis teevad iga vallutuse riskantseks ja ihaldusväärseks. Laskudes kavatsevad nad käia nii Maudtiti kui ka Taculi tipus ja külastada Hiiglase hammast ehk Dent du Geanti. Mägimatkajad on oma loosungiks võtnud natura parendo vincitur ehk loodust ületatakse talle alludes.

Ainulaadne labidas-kelk. Muu varustuse seas tutvustas Männard labidast valmistatud kelku, mida saab trossidega juhtida; sooja pesu, millel on lukud igas küljes; alpinistiprille. Kogu Männardi matkaseljakoti sisu oli laiali laotatud Nukuteatri trepi astmetele. “Enamik veekindlaid ja sooja tõotavaid rõivaid on pärit Tallinna kaltsupoodidest – kallimad 49 krooni kilo ja odavamad 21 krooni kilo,” selgitas Männard ilma igasuguse valehäbita. Väikese ümbertöötamise tulemusel on neist saanud igati mäestikukindlad rõivad. “Moondamismaski nina ja põskede külmumise vastu pidin ise väiksemaks õmblema,” tunnistas ta. Kõiki keppe-kirkaid jms ei suutnud kohe lahti harutadagi.

Tarmo Männard viib mäetippu ka Nukuteatri lipu ja geopeituse aarde, milles on perepääsmed Nukuteatri etendustele. Geopeitus (vt ka www.geopeitus.ee) on 2000. aastal alguse saanud ülemaailmne mäng, kus peidetakse ükskõik kelle poolt ära nö “aardekast”, antakse veebilehe kaudu teada selle numbrilised koordinaadid ning igaüks, kellel kasutada kas või kõige lihtsam GPS, võib seda otsima asuda. Mägironijad peaksid Eestisse tagasi jõudma 28. juulil.

Anu Audse. Alpid, 3100m

Anu Audse. Alpid, 3100m

 

Kurikuulus nukuteatri näitleja.

Postitatud Alpinism